top of page

Despre arta la feminin si dansul cu lupii. Amandine Emilie

Updated: Sep 13, 2021



Zilele trecute am avut ocazia să discut cu Amandine Emilie, o artistă în vârstă de 29 de ani, absolventă de Istoria artei. Născută în Belgia, ea s-a stabilit ulterior în Timișoara în anul 2016, unde lucrează și în prezent cu diferite medii artistice. Subiectele pe care le-am dezbătut includ blocajele creative în contextul pandemiei, importanța reprezentării femininului de către femei și consumul de artă facilitat (sau îngreunat) de rețelele de socializare, printre altele.


Emilie despre Emilie, pe scurt :


De mică mi-a plăcut să creez, să desenez și să pictez; maică-mea fiind artistă, ea mi-a indus chestia asta.


Acum lucrez cel mai mult în linogravură, o tehnică pe care o practica și maică-mea (cu dălțile ei încă mai gravez). De aproape 2 ani mă focusez pe medium-ul asta, care îmi place fiindcă este destul de versatil; pot să imprim pe o gramadă de materiale și suporturi diferite, designul este reproductibil la nesfârșit.


De câteva luni sunt înnebunită după imprimeuri pe material textil, așa că o să lucrez probabil din ce în ce mai mult cu el, mai ales resturi de textil sau haine vechi, cărora pot să le dau o nouă viață. Am și proiecte de imprimare pe lemn, pe metal, pe care aș vrea să le dezvolt în timp. Reciclarea este modus operandi la mine; mi se pare așa de important să avem grijă de mediul în care trăim, și încerc cât pot să realizez lucrările mele folosind sau refolosind materiale și obiecte deja existente. Merg des la piață încercând să găsesc rame și alte obiecte din lemn vechi, recuperez tot felul de textile second hand pentru a face punguțe pentru legume, hârtie și cartoane din care fac caiete și apoi imprim copertele cu linogravuri, etc. Vara asta, de exemplu, vreau să refac un lot de hârtie reciclată, din care o să confecționez o mini-serie de caiete și câteva printuri înrămate.


Lucrez pe designuri proprii, dar și la comandă. Realizez ștampile pentru artiști și artizani care vor să-și personalizeze manual ambalajele. Apreciez foarte mult să lucrez și pe latura asta, mă forțează să apropriez designul altcuiva și să fac unul diferit cu el, să scot un rezultat cât mai precis și fidel.


Pe langă toate astea, desenez, cos și din când în când pirogravez, pictez și fac tatuaje stick & poke.”


 


Vorbește-mi puțin despre parcursul tău academic. Ai știut de la bun început că vrei să urmezi secția de Istoria artei?


Nu, a fost destul de aleatoriu. Nu știam ce voiam să fac,