top of page
Writer's pictureRaluca Neagoe

„Care-i faza cu astia?”

Updated: Sep 13, 2021


Mural realizat de Krips, prezent în galeria noastră. Photo credits: Nikky Anghel

Realizând că am vorbit frecvent despre cauzele în care credem și despre artiștii care ne fac mândri și cărora dorim să le sporim vizibilitatea, însă mai deloc despre oamenii care au clădit Săfițicuminți de la zero, m-am gândit că e un moment prielnic pentru introduceri. În fond, e absolut necesar și pentru noi să ne reamintim periodic cine suntem și pentru ce luptăm.


Prin urmare, a ieșit acest articol hibrid, în care le-am adresat colegilor mei o serie de întrebări ce au scopul de a-i aduce în față, chiar dacă se mulțumesc cel mai adesea să mute munții pe întuneric, departe de priviri scrutinitoare. Deschidem, așadar, seria de articole din luna august cu câteva insights din mediul comunității Săfițicuminți, mai exact cu câteva cuvinte din partea membrilor echipei noastre cu proiecte independente, Diana M. și Felix D., care s-au alăturat cauzei noastre. Le mulțumesc pe această cale tuturor colegilor pentru deschidere și pentru oportunitatea de a crea și de a învăța alături de ei. :)



Diana M.:


Salut! Mă numesc Diana, am un background în producție video, dar drumurile m-au dus la ideea creării unei hore la care să se alăture tot mai mulți artiști români. Așa a apărut House of Plankton, o marcă ce înseamnă un loc de joacă pentru ilustratori din toată țara. Ne axăm pe textile imprimate digital și transformate apoi în produse de decor. Am început cu perne decorative, însă dorim să ne extindem cu produse pentru toate camerele casei, chiar și pentru exterior. Ne bucurăm de fiecare pas, mic sau mare și suntem aici să creștem împreună o platformă care să pună visuri în practică.


Felix:


Numele meu este Dina Felix, am 32 ani, iar de profesie sunt inginer. Am profesat ceva timp în industria ingineriei, până când am decis să fac ceva pe cont propriu. Așa a ieșit la iveală atelierul de piele Șnur. La început nu aveam habar de lucrul cu pielea, dar nici despre inginerie nu știam prea multe până să ajung în facultate, așadar am zis că nu poate fi greu.


Mergând des cu bicicleta, mi-am dat seama că este mult mai confortabil cu ceva piele pe ghidon și așa am început să fac accesorii pentru biciclete. Îmbrac ghidoanele și șeile cu piele, fac diferite accesorii custom pentru ele. Îmbunătățesc confortul biciclistului și nu în ultimul rând aspectul bicicletei.


În atelier mai fac și accesorii pe comandă custom, la cererea fiecărui client, cum ar fi genți, portofele, huse etc. Mai toate produsele făcute în atelier sunt 100% handmade, mai exact sunt vopsite, cusute, tăiate, asamblate de mână.


Din dorința de crea o comunitate de oameni cu minți creative, am început să colaborez cu brandul Săfițicuminți. Vreau să văd cât mai mulți oameni care își exprimă creativitatea și de asta susțin comunitatea creată în spatele brandului SFC.


Iar acum, întrebările.



Începem light – un random fact despre tine, eventual mai puțin cunoscut.


Catinca: Îmi place să călătoresc singură, de multe ori așa ajungi să cunoști cel mai bine un loc și oamenii de acolo. Bonus: Dacă nu alegeam să fac design, aș fi făcut psihologie sau actorie.


Ingrid: Îmi plac insectele, să le observ în natură și să le studiez la microscop. În ultimul an am crescut câteva călugărițe.


Scarlet: Pot să mănânc măsline verzi cu gogoșari la orice oră.



Ce obiective urmărești să atingi pe termen lung, ca parte din nucleul Săfițicuminți? Cum se îmbină din acest punct de vedere, pentru tine, planul profesional cu cel personal?


Mister X: Crearea unui centru pentru tot felul de segmente artistice, în care artiștii să vină să lucreze și să expună alături și, în cele din urmă, constituirea unui centru care să găzduiască pisici fără stăpân. Se îmbină perfect: libertate, artă, comunitate, animale și iubire.


Tudor: Vreau să ajut artiștii în general și să dau un pic înapoi într-un sens pozitiv din ce am învățat în mediul profesional. Cred în schimbarea prin exemplu, iar Săfițicuminți este un exemplu despre cum să faci lucrurile altfel decât le face majoritatea.


Ingrid: Vreau ca pe termen lung să contribui la dezvoltarea și vizibilitatea brandului și să continui să evoluez ca artist. Cred ca se îmbină perfect, fiind o creștere organică pe ambele planuri.


Mural art by Toybox. Photo credits: Nikky Anghel

Te consideri o persoană creativă? Cum anume simți că-ți stimulează creativitatea sarcinile individuale și de echipă în cadrul comunității?


Catinca: Pentru mine întotdeauna creativitatea s-a îmbinat cu logica, structura, funcționalitatea. Sunt o persoană creativă, dar niciodată nu m-am considerat genul de artist clasic, înnăscut, instinctiv. Să fiu parte din SFC m-a împins în primul rând din punct de vedere artistic, să ies puțin din zona de digital pe care o prefer, dar este și un challenge din punct de vedere al time managementului, lucru la care, trebuie să admit, încă lucrez.


Scarlet: Foarte creativă, dar uneori cu lacune de organizare – ca noi toți. Toată munca de echipă mă ajută să mă responsabilizez, să mă las deoparte și să mă concentrez pe imaginea de ansamblu.


Diana P.: Cred că sunt o persoană creativă și „pofta vine mâncând” - cu cât creez mai mult, cu atât am mai multe idei; și da, îmi stimulează creativitatea task-urile individuale, pentru că trebuie să caut soluții și să vin cu propuneri. Având provocări constante, îmi pot dezvolta creativitatea.


Urmează o serie de întrebări stil oracol, dar care cred că sunt foarte utile pentru a-i ajuta pe cititori să cunoască mai bine echipa. :) Care e culoarea ta preferată? Dar artistul/curentul artistic preferat? Și, eventual, lasă-ne un citat care te inspiră.


Ingrid: La culoare e mereu dificil să mă decid. Îmi plac prea multe nuanțe. În ultima perioadă îmi place mult mov și verde pastel.


De fapt la orice mi-e greu sa aleg doar top 1, haha. Cel mai mult aș zice că îmi plac hiperrealismul și suprarealismul (pentru că tind sa lucrez în stilul ăsta), dar și mult street art. E o combinație de studio și urban. Printre artiștii preferați sunt: Max Sansing, Joel Rea, Christian Rex van Minnen, Julie Beck, Robin Eley, Sarah Jamison, Low Bros, Pandele, și mă opresc.


În ultimul timp m-a inspirat ce a zis unul din artiștii de mai sus, era van Minnen, întrebat cum a ajuns sa lucreze cu galerii care să-i accepte viziunea fără sa o altereze pentru public: "Be undeniable". Simplu, dar forță.


Catinca: Prefer alb-negru. În artă, în haine, în design interior sau tot ce înseamnă visual. În situațiile rare în care folosesc culori, prefer culorile neon, mai ales verdele.


Îmi place istoria artei și mă inspir din diferite curente care mă ajută să raspund la diferite nevoi în design, dar curentele mele preferate sunt suprarealismul și op-art-ul. Câțiva artiști/grupuri de artiști la care mă uit mereu cu fascinație sunt Pichiavo, Felipe Pantone, Magritte, iar din România îi admir pe LOST OPTICS și CoonOne.


Mural art by CoonOne. Photo credits: Nikky Anghel

Un citat cu care mă identific este „De fapt, Pamântul nu duce lipsă de minunății, ci de oameni care să se minuneze.”




















Cât de importantă este autonomia pentru tine? Chiar dacă ne consultăm constant pentru a lua deciziile optime și colaborarea este armonioasă, resimți uneori vreo presiune externă în ceea ce privește rolul tău din cadrul echipei?


Mister X: E cel mai valoros lucru în dezvoltarea conceptului, performanțelor și al motivației intrinseci. Presiunea pe care o simt este ceea ce îmi trebuie pentru a realiza tot ce am promis comunității și mie însumi.


Tudor: Este important pentru mine să am libertate creativă și știu că depind multe de cât de repede și cât de eficient reușesc să fac implementările tehnice ale proiectelor Săfițicuminți. Ador provocările și competitivitatea și cred că scot din mine cea mai bună versiune a mea.



Extrovertit(ă), introvertit(ă) sau ambivert(ă)? Cât de mult crezi că ajută diversitatea din comunitatea noastră din punctul ăsta de vedere (și nu numai) și de ce?


Catinca: În marea majoritate a timpului sunt extrovertă – îmi place agitația, îmi plac oamenii, îmi place să fac lucruri, dar uneori mai ajung și în punctul în care introverta din mine are nevoie de o pauză și o desprindere de orice ca să îmi încarc bateriile mintale.


Tudor: Introvertit din fire, dar am învățat zilnic cum să devin extrovertit și să mă eliberez de fricile și de limitările mele. Este important pentru Săfițicuminți faptul că adună oameni din mai multe lumi sub aceeași idee și cred că diversitatea este cheia succesului echipei noastre.


Diana P.: Mă consider o persoană introvertită, dar asta nu m-a împiedicat să-mi fac prieteni sau să socializez, poate sunt ambivertă de fapt. Cred că atâta timp cât respectul există în echipă, nu contează în ce tipar ne încadrăm și este frumos să fim cât mai diferiți, astfel învățăm unii de la alții și evoluăm împreună.



Să presupunem că trebuie să descrii Săfițicuminți unei persoane care nu a avut niciun contact anterior cu brand-ul. Care sunt cele 3 cuvinte care îți apar în minte?


Ingrid: Artă, diversitate, urban.


Scarlet: Inovativ. Hibrid. Real.



Livin' in ruins of a palace within my dreams
And you know we're on each other's team~
323 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Thanks for submitting!

bottom of page