top of page

De ce 12 Mai e noul 1 Mai

Updated: May 5, 2022

Da, ai citit bine. În perioada 12-15 Mai, ne dăm întâlnire sub soare și parcurgem împreună locațiile partenere în care se vor desfășura fel de fel de activități, în cadrul primei ediții a Fiți cu-Minți Creative Festival (click aici pentru informații referitoare la programul pe zile). Suntem nerăbdători să ne revedem, după o perioadă care ne-a paralizat simțurile și ale cărei efecte se vor resimți mult timp de acum înainte. Trebuie să îl credem pe Camus atunci când afirma că înțelesul vieții este dat de demersurile fiecăruia de a preveni sinuciderea.


Trebuie, de asemenea, să-i dăm dreptate lui Alain de Botton:

Arta ne invită la o cultură care anticipează suferința și descompunerea, un lucru pe care propria noastră cultură îl neagă. Galeriile viitorului vor lua în serios acest lucru, transformându-se într-un refugiu public, adecvat și liniștitor pentru anxietățile trecătoare care ne bântuie nopțile.

Avem capacitatea de a conștientiza, mai mult ca oricând, faptul că artistul vizual al secolului XXI nu lucrează niciodată exclusiv cu el și pentru el; este întotdeauna receptiv la stimulii externi și își pune creația în slujba comunității, sperând ca lucrările sale să le „vorbească” trecătorilor, fie că aceștia se perindă prin galerii, în căutarea unei replici/copii a propriilor trăiri interioare, fie că sunt blocați la semafor în drum spre locul de muncă și văd, pe geamul din stânga, un mural cu un peisaj utopic, care îi mișcă sau nu. Uneori, însăși repulsia este reacția urmărită de autorul operei.


Arta a suplinit dintotdeauna lucrurile care lipsesc din peisajul nostru citadin, cât și din propriile locuințe, astfel că ea este parte integrală a microuniversului fiecărui individ; este îndeajuns să ne gândim cât de ciudat ne-am simți dacă un reper vizual precum o piesă de artă stradală (un grafitti în culori puternice, spre exemplu) ar dispărea brusc de pe gardul parcului pe lângă care trecem în fiecare dimineață, în același fel în care dispariția (sau mutarea) unei mini-sculpturi de pe măsuța din sufragerie ne-ar tulbura emoțiile. Le datorăm artiștilor în genere și designerilor deopotrivă, recunoștința pentru umplerea unor goluri care, spre deosebire de tentativele agresive de convingere ale capitalismului, sunt purtate fără măcar a le conștientiza. Ceea ce viața desface, arta coase.


Să fiți cu-Minți înseamnă, întâi de toate, o reactualizare și reîntărire a importanței exercitării capacităților creative care nu sunt specifice exclusiv unei anumite categorii privilegiate (artiștii), ci sunt unelte intrinseci pe care fiecare membru al societății le deține. Vom pune la dispoziție în majoritatea locațiilor o serie de pânze și alte suprafețe pentru pictat, culori și pensule, astfel încât participanții să poată interveni prin desene și pictură, pe cont propriu sau alături de artiștii prezenți. Ne poziționăm ferm față de credința că în fiecare persoană așteaptă, cuminte, un potențial creativ nemărginit, care are însă nevoie de un context prielnic pentru a se „debloca” și a ieși la suprafață.


Așadar, ne vedem în curând - să pierdem timp (cu folos) împreună. :)

175 views0 comments

Recent Posts

See All

Thanks for submitting!

bottom of page