top of page

Despre ASMR vizual, aka graffiti, cu Roper


Recunosc faptul că mă număr printre persoanele care pierd timpul cu orele pe Instagram, atunci când decid să substitui momentul de self-care al unei zile lucrătoare cu o sesiune de scrolling pe pagina Explore unde, ca să-mi omor neuronii, ajung adesea să vizionez videoclipuri de tipul celor în care cineva îți arată cum să caligrafiezi pe o felicitare de care nu te vei ocupa cu adevărat vreodată (eu, cel puțin, nu mă îndur să arunc 100 și ceva de lei pe un set de caligrafie, deși sparg aceeași sumă în cursul unei sesiuni de shopping la Mega) sau video-uri în care cineva taie bucățele subțiri de nisip kinetic .


Totuși, sunt zgârcită cu timpul atunci când vine vorba despre ce consum în materie de artă; that being said, dacă profilul de Instagram al unui artist vizual nu reușește să mă convingă de la primele 3 postări, trec mai departe - nu sunt adepta consumului doar de dragul de a găsi nod în papură, nu obișnuiesc să arunc cu hate și, din fericire, pe Instagram ai libertatea de a fi propriul curator - deși, trebuie să admit, algoritmul îmi face ocazional recomandări cel puțin questionable în materie de persoane artsy pe care să le urmăresc.


Credits: ROPER

Revenind însă de unde am plecat, mi-am dat seama după ce am navigat mult și bine printre postările de pe pagina de Instagram a artistului din articolul propus astăzi, ce anume mă atrage atât de mult: are un stil unic, linii curate, combinații cromatice surprinzătoare, care ar face orice persoană încă sceptică atunci când vine vorba de street art să își muște limba. De fapt, dacă ar trebui prin absurd să-i indic cuiva ce-i ăla graffiti, aș începe cu el. E vorba despre ROPER (aka Răzvan Răucescu), căruia îi mulțumesc că a acceptat să stea de vorbă cu mine despre muralurile prin care dă viață peisajului urban.



Probabil nu e o întrebare foarte originală, dar tot trebuie să încep cu ea: de unde provine numele Roper?


Multă lume ar crede că numele Roper simbolizează ceva sau are incorporat un mesaj încă nedescifrat. Fals. Când m-am apucat să fac graffiti știam ce presupune acest tip de artă; prin urmare, am luat o coală de hârtie, am notat toate literele alfabetului și am început să le elimin pe cele care nu mă atrăgeau vizual, estetic. În scurt timp, am rămas cu un număr limitat de litere, pe care ulterior le-am așezat după bunul plac, rezultatul fiind ,,Roper”. Una din întrebările esențiale care îmi ghidează parcursul și mă motivează să caut diverse soluții este: ,,Ce poți face cu cinci litere?”.


Credits: ROPER

Aș vrea să arăt un sketchbook de-al tău oricărei persoane care crede că un tag dat pe un zid nu poate fi complex și neat. Mai în glumă, mai în serios, ești printre puținii artiști care reușesc să asocieze roșu și roz fără să-mi provoace o convulsie. Am văzut foarte multe variații și aș fi curioasă să știu de unde îți vine inspirația în momentul în care alegi grafica unui asemenea tag.


Un lucru esențial cred că este faptul că schițez constant litere, iar toate aceste desene sunt păstrate atent și se revine asupra lor odată la ceva timp. Astfel mi-am creat o bază de date cu elemente pe care eu le consider relevante în ,,lucrările” mele. Probabil mă inspiră multiple lucruri, stări, oameni cu care iau contact, etc., dar cert este faptul că totul se concretizează în momentul în care mă apuc de treabă.



Unde începe și unde se termină arta murală, din punctul tău de vedere?


Asta poate fi una dintre întrebările care m-au făcut să aleg să studiez acest tip de artă. Cu siguranță mișcarea graffiti, dar și celelalte care au urmat după, au schimbat puțin perspectiva artistului și raportarea sa față de suportul pe care urmează să intervină.



Care ar fi misiunea care aduce laolaltă grafferii din România în prezent, dacă crezi că există una, spre deosebire de cea pentru care militau nu demult și la care nu s-a renunțat complet, cea de subversiune a sistemului?

Cred că misiunea fiecărui artist urban (de peste tot, nu doar din România) este aceea de recuperare a spațiului public bombardat de reclame, și expunerea prin intermediul acestuia - de cele mai multe ori, ilegală - a unei idei, pete de culoare, stări, etc.

Credits: ROPER

Și, ca să fim în trend: pe când un NFT? :))


Până în acest moment, asta nu a reprezentat o prioritate pentru mine; cel mai probabil, dacă o să găsesc o colaborare interesantă, acesta va apărea.

225 views0 comments

Thanks for submitting!

bottom of page