top of page

„Totul e inspiratie dacă îl lași să fie”: Dialog cu Diana Bîrsan

 

 

"Vreau ca oamenii să simtă, să își pună întrebări, să găsească răspunsuri, atunci când se uită la lucrările mele."




În era digitală în care trăim, să ne gestionăm timpul între sarcinile zilnice și tentațiile nesfârșite ale mediului online a devenit o provocare. Ei bine, mie îmi place să-mi fac ritualul zilnic și să creez un to do list dimineața ca să simt că am avut o zi productivă când toate sarcinile sunt bifate la finalul zilei. Dar uneori, singurele căsuțe pe care le bifez sunt cele de like de pe TikTok, fiindcă de la „hai să iau o mică pauză” la „când a trecut o oră?” e scrolling-ul - dușmanul meu principal. Ei bine, proverbul spune că trebuie să îți ții prietenii aproape și dușmanii și mai aproape, iar asta am făcut și eu, continuând videoclip după videoclip,  topic după topic, până când un fluture m-a oprit din transa în care eram. Ei bine, nu literalmente, ci un videoclip cu o pictură în acuarelă cu un fluture, care m-a captivat.


 Nu știu dacă are legătură cu proverbul, dar un lucru bun a ieșit din dependența mea de TikTok: am descoperit-o pe Diana și ilustrațiile ei vibrante. Așadar, cum nu există artă fără artist, am încercat să descopăr mai multe despre persoana din spatele acestor creații. Am dorit să înțeleg mai bine cine este Diana și ce o motivează să creeze, să descopăr povestea și pasiunile care stau la baza artei ei.

 

Alexandra Ferariu: Cine este Diana Bîrsan? Spune-mi despre tine și cum ai ajuns în lumea artei.

Diana Bîrsan: Salut! Dacă eram față în față, aș fi făcut mutra pe care o face Ross din F.R.I.E.N.D.S., arătând spre mine și spunând “This gal”. Eu sunt Diana Bîrsan și sunt ilustratoare în acuarelă, în modul tradițional, analog. Cred că mai degrabă lumea artei m-a găsit pe mine, tocmai când mă căutam eu însămi mai îndeaproape - în pandemie. Așa cum încă mi se întâmplă, într-o noapte în care nu aveam somn și răscoleam cătunurile marelui internet, am dat peste niște lucrări în acuarelă, care m-au impresionat. În momentul acela a încolțit în capul meu ideea că vreau să încerc și eu să pictez. A doua zi, chioară de somn, făceam research despre diverse tipuri de acuarelă, hârtie, tehnici de a lucra etc. 5 ani mai târziu, iată-mă având propriul business de ilustrație, care îmi încălzește sufletul tocmai pentru că i-am dat voie să-mi arate ce înseamnă să ai încredere în tine și să-ți asculți intuiția.




A.F: Ce tehnici preferi să folosești în lucrările tale? Există vreo tehnică sau stil care te definește în mod particular?

D.B: Cel mai mult rezonez cu modul analog de a lucra, folosind diverse tehnici specifice lucrului cu acuarela. După cum o numim în engleză - watercolor - se înțelege faptul că are multă legătură cu apa. Practic, mai degrabă te joci cu apa decât cu pigmentul, sau cu cât stăpânești mai bine apa, cu atât vei fi mai bun prieten cu acuarela. Tot în această idee, tehnicile sunt diferite. Avem “wet on wet, wet on dry, dry on dry, graded washes, washes etc.”. Eu personal cel mai mult folosesc primele două tehnici, dar nu consider musai că mă definesc. Ca stil, de-a lungul celor 5 ani, am trecut prin diverse, dar momentan, IUBESC suprarealismul și îmi place să îl includ cât de mult pot în lucrările mele. Nu pot spune că am un stil care mă definește totuși și deși e o luptă pe care mulți artiști o poartă “Oare voi avea vreodată stilul meu, să fiu recognoscibil?”, eu nu vreau să fiu catalogată ca având stilul X. Vreau ca oamenii să simtă, să își pună întrebări, să găsească răspunsuri, atunci când se uită la lucrările mele, nu să spună “Da, mișto, recunosc artista asta, are stilul cutare.”


A.F: Cum îți selectezi proiectele și clienții? Ai o anumită direcție sau ești deschisă la o varietate de proiecte?

D.B: Foarte simplu din perspectiva mea, deși la început nu a fost deloc așa. Spun “da” acelor proiecte pentru care simt din start un entuziasm, o încântare, spun “nu” celor pe care le simt din start ca o povară. Direcția pe care o am în general e spre un lucru caracterizat de sens - pentru mine, nu sens pentru altcineva.


A.F: Care sunt sursele tale principale de inspirație când vine vorba de crearea de ilustrații?

D.B: Tot. Sunt o persoană curioasă din fire. Vreau să știu cât mai multe despre cât mai multe. Asta mă face să mă minunez la chestiile pe care le citesc, le aflu cumva. Minunarea asta îmi umple sufletul de inspirație. E fix ca la copii. Ei simt că tot ce îi înconjoară e fascinant și trăiesc constant într-o minunare din asta și se lasă purtați de ceea ce li se întâmplă. Ca exemplu, am ieșit într-o zi din casă și m-am întâlnit cu o doamnă care avea un buchet așa frumos de narcise. Să fi fost vreo 40 de fire pe puțin. Și le ținea la piept, ca pe un bebeluș. Cum am trecut pe lângă ea, am și simțit mirosul narciselor și m-am trezit că zâmbesc. Am lăsat starea asta să fie pur și simplu și când am ajuns acasă, am făcut schița pentru ilustrația “I am a Daffodil”. Totul e inspirație dacă îl lași să fie.




A.F: Care sunt lucrările tale preferate create de tine până acum?

D.B: O să fac un top 3: Pe locul 3: “Sneaking under my skin”, pe locul 2: “The Nest”,  iar pe locul 1: “The Seasons”.





A.F: Care ar fi cel mai mare vis legat de cariera ta artistică? Ce îți dorești să realizezi sau să explorezi în viitorul apropiat sau mai îndepărtat?

D.B: Mă văd lucrând dintr-un studio luminos, amenajat exact după placul meu, unde să petrec mare parte din săptămână. Adiacent acestui studio îmi imaginez un spațiu unde din când în când țin expoziții/târguri. Asta la modul foarte concret. La modul mai abstract, cel mai mare vis este să ajung să ating sufletele câtor mai mulți oameni cu arta mea și să fac fericiți cât mai mulți pereți. Pe lângă asta, mi-ar plăcea să combin ilustrația cu ceramica, pe viitor.


A.F: Cum îți imaginezi că ar fi o expoziție dedicată creațiilor tale? Cum ai crea un mediu care să pună în valoare fiecare ilustrație în parte?

D.B: Musai, musai aș înconjura fiecare ilustrație de obiectele care m-au inspirat. Spre exemplu, ilustrația cu narcise ar fi evident, înconjurată de buchete babane de narcise. În rest, vă invit la expoziție când va avea loc și vă întreb atunci ce părere aveți. O să fie vara și o să avem și pepene la discreție.


A.F: Dacă ai putea să faci o colaborare inedită cu un alt artist, cine ar fi acea persoană și ce tip de proiect ai vrea să realizați împreună?

D.B: Uau, ce întrebare frumoasă! Sunt puțin intimidată de alți artiști, să fiu sinceră, pentru că cei pe care i-aș menționa, sunt absolut fantastici pentru mine și sindromul impostorului din mine îmi spune că dacă mă bag eu peste, stric toată munca lor,  haha. Diana “Bluntly Honest” Bîrsan. După ce-mi rog cea mai bună prietenă să-mi țină un pep talk (who ever did that?!), mă duc frumos la Marija Tiurina și îi propun să facem o pictură murală împreună. Marija Tiurina este fantastică. Probabil ar trebui să am un job title “propovăduitoarea Marijei Tiurina”, că la toate interviurile numai de ea zic.




A.F: Spune-mi puțin despre colecția zodiac. Ai creat niște personaje foarte interesante bazate pe zodii.

D.B: Colecția zodiac este o colecție pe care am făcut-o în perioada în care am descoperit antropomorfismul, cu care îmi place să mai experimentez uneori. A fost stilul meu preferat multă vreme și mai fac lucrări personalizate în acest stil uneori. Am început cu zodia Berbec și am schițat o berbecuță având corp de femeie, îmbrăcată într-o fustă  roz pal și un pulover culoarea piersicii. După asta, au venit întrebările celor din comunitatea de pe Instagram: “Capricorn, când? Scorpion, Balanță etc.?” Atunci am înțeles că o colecție de Zodiac ar fi bine primită și-am început lucrul. A fost destul de natural să lucrez la ele pentru că mă gândeam la persoanele din viața mea care sunt zodia respectivă și cum le văd eu. Nu surprinzător, multă lume s-a regăsit, însă Balanța a fost și este cea mai iubită și apreciată.




A.F: Care a fost cel mai memorabil proiect la care ai lucrat și de ce?

D.B: Un proiect personal, care s-a transformat într-un Baby Journal. Ce mi-a mai plăcut să lucrez la ilustațiile pentru el, Doamne, m-am super distrat. Am făcut o grămadă de research și am stat pe planificare o grămadă, tocmai pentru că-mi doream să iasă brici. Cumva știam cât de importantă e trecerea asta de la femeie la femeie și mamă și l-am făcut exact gândindu-mă la mine ca mamă. Dacă aș avea un bebe și aș vrea să îi las un jurnal în care să își vadă toate etapele vieții, cum l-aș face? Și nota asta personală m-a ghidat pe tot parcursul + mămicile care erau atât de entuziasmate de lansarea jurnalului, încât au contribuit masiv cu sfaturi - many thanks hereby.





A.F: În ce măsură crezi că este importantă originalitatea în munca de ilustrator? Cum te asiguri că rămâi autentică în creațiile tale?

D.B: Originalitatea e cea mai importantă. Pentru mine, originalitatea e cea care mă face să fiu mulțumită eu cu mine. La început, când abia învățam tehnici, de multe ori simțeam că sunt un copycat și mă preocupa foarte tare faptul că nu reușeam să vin eu cu ceva nou. Mă rog, nu mă preocupa, mă frustra de-a dreptul. Mai apoi, cu cât lucram mai mult, cu atât simțeam că-mi găsesc o cale, că ceva îi vorbește sufletului meu și el ascultă și transpune prin mâna mea ceea ce aude. E fantastic când se întâmplă declicul ăsta. Eu rămân autentică atât timp cât îmi păstrez treaz copilul din mine care se minunează la tot. Când nu mă mai minunez, deja mă transform în adult care face totul la fel ca restul, neautentic.


A.F: Cum gestionezi perioadele de blocaj creativ sau lipsă de inspirație?

D.B: Deschid cartea lui Steven Pressfield “The War of Art”. Nu pot să răspund eu mai bine la întrebarea asta, decât o face el acolo.


A.F: Care sunt sfaturile tale pentru tinerii ilustratori care doresc să își urmeze pasiunea în acest domeniu?

D.B: Mi-e atât de greu să răspund la întrebarea asta, pentru că se bat niște chestii una cu alta la mine în cap acum:  nu-mi place să dau sfaturi, dar dacă sunt cerute, înseamnă că-i nevoie de ele poate, dar tot nu-mi place să dau sfaturi. However, ce mi-ar fi plăcut să-mi fi spus mie cineva în 2019, e: asigură-te că înveți constant despre meseria asta, asigură-te că pasiunea și dedicarea pe care o ai, cresc pe zi ce trece și bagă-te în cât mai multe evenimente, workshop-uri, networking activities, să știe LUMEA că exiști.

 

Astăzi, este atât de simplu să rămâi la curent cu subiectele tale de interes doar printr-un singur follow pe Instagram  https://www.instagram.com/dia.na.birsan/  sau un click pe site  https://dianabirsan.com/, unde poți vedea mai multe creații ale Dianei.



 

 

 

 

 

87 views0 comments

Thanks for submitting!

bottom of page