top of page
Writer's pictureMaria Năstase

Vibe&Drums from Vinyl

Muzica este o artă care străbate suflete și conexiuni unice, iar pentru un DJ, această călătorie devine o poveste desfășurată prin colecții de viniluri, îndrăzneală și descoperiri unice.



Într-un interviu cu DJ-ul Adi, am descoperit o lume muzicală bogată, plină de influențe diverse și o abordare pasionată a mixării muzicale. Povestea muzicală a lui Adi se conturează dintr-un mozaic de influențe. Avându-și rădăcinile în cultura hip-hop-ului, el a explorat genuri precum breakbeat și Electro, aducând o notă de swing și groove în mixurile sale. Prin amestecul de minimalism din anii 2006-2007, a conturat un stil electronic, rigid, dar încărcat de o notă naturală, creând astfel un peisaj sonor care captează atenția ascultătorilor.


În ceea ce privește preferințele sale în mixare, acesta a dezvăluit o abordare intrigantă: divizând genurile în moduri "low" și "high". De la mixuri relaxante de hip-hop și down-tempo către tranziții spre techno, trance și multe altele, el jonglează cu intensitatea și stilul în funcție de atmosfera și ora evenimentului.


Una dintre metodele pe care le foloseste este utilizarea steluțelor sau a notițelor pentru a clasifica melodiile. Acesta își selectează piesele în funcție de viteză, BPM, artist și preferințe personale, uneori marcându-le cu steluțe sau notițe. De asemenea, el explică că preferințele pot varia de la a face publicul să danseze la a anticipa și a satisface nevoile acestuia, aducând un amestec între a fi un "crowd pleaser" și un "entertainer". Adi subliniază importanța înțelegerii publicului și a flexibilității în fața cererilor acestuia, menționând că tactul și politețea sunt esențiale atunci când gestionezi cererile de piese.


De asemenea, explică că exercițiul continuu, învârtirea melodiilor și cunoașterea profundă a genurilor muzicale sunt cheia pentru un DJ începător. "Nu selecția echipamentului contează cel mai mult, ci selecția muzicii," spune el, evidențiind că selecția și cultura muzicală sunt mai esențiale decât costisitoarele echipamente. "Nu-i nimic mai fain decât să crești pornind de jos", adaugă Adi, subliniind importanța perseverenței, repetiției și adunării de muzică. Cu o colecție vastă ce include aproximativ 3500 de melodii de pe YouTube, peste 3000 de piese pe SoundCloud și multă muzică pe suport fizic, el recunoaște că este dificil să aleagă o piesă preferată.



În ceea ce privește evoluția tehnologică în muzica electronică, Adi menționează că, deși tehnologia avansează rapid, mulți se întorc spre sunetul analog. Trecerea de la medii digitale către cele analogice a devenit o mică pasiune pentru el, citind cărți precum "Future Sound of Germany"- „Este o referință în carte super mișto care mi-a plăcut și o am ținut super bine. E că italienii cântă despre iubire, francezii cântă despre natură și nemții cântă despre autostrăzi. Chestia e adevărată pentru că trupa asta, Craftwerk, are o piesă de 12 minute, de ambiental, electronic, care se numește Autobahn. Cântă efectiv despre autostrade.” și ”Synthesizers for Musicians”- „este o carte mai mult pilot în a utiliza aparatele analogice, de la ce face butonul X la ce face butonul Y, de la măsurătorii în herți și reglaje.”


Însă, cea mai de preț descoperire pentru Adi a fost legată de viniluri. Împărtășind o poveste memorabilă despre prima sa achiziție. „Am intrat în magazin, m-am uitat un pic așa, stânga-dreapta, prima dată, am luat o placă la nimereală, am pus-o pe turntable îmi tremura mâna, pe ac, nu știam cum să o pun, îmi era tare frică să nu stric ceva, și pentru că e un mecanism foarte, foarte sensibil. Pentru mine încă e magic. Am turntable-urile de atâta vreme, și pentru mine, de fiecare dată, când iau o bucată de plastic și o pun pe o roată care se învârte și pun un ac pe ea și se aude muzică, am ascultat prima placă, am rămas fascinat de ce se întâmplă, și apoi am zis, ok, acum că știu cum să folosesc aparatul, să nu mă fac de minune, mă duc și cer o recomandare, nu? Și pun placa înapoi frumos, placa vine, în hard cover-ul de carton, și mai are încă un sleeve din foiță, ca una A4 cum ar veni. Am pus frumos placa înapoi, mă duc la tezghea și zic la nenea, băi nene, e prima dată când calc într-un record store și vreau să-mi cumpăr primul vinil. Când o auzit, erau încă vreo 3-4 angajați acolo, toată lumea și-a întors capul, no fucking way! No fucking guys, did you hear? Come here, come here, did you hear? E o zi atât de importantă pentru tine, toatăl lumea era atât de excited, era mamă, păi ce tare, și-a venit la noi pentru primul vinil, era wow! Și omul s-a apucat așa în grabă, zi, ce vrei, ce vrei să asculti? Și am zis recomandă, un breakbeat bun, foarte tare așa pentru prima dată, s-a apucat omul și caută, și caută, și dă cu mâna, asta nu, asta nu, asta nu. Cumva, cumva găsește ceva, pune mâna pe ea și trage așa tare dintr-o dată și zboară placa în aer. Zboară placa în aer și nu știu, tot momentul ăla îl văd și-acum în slow motion. Cumva, cumva am prins o mâini, înainte să cadă, toată lumea a stat așa s-au uita la mine, eu m-am uitat la placă și-am zis, bă, asta e, asta e. Pentru mine a fost o realizare. Asta e. Dacă așa vrea Dumnezeu, asta e.”



O altă parte esențială a călătoriei sale a fost întâlnirea cu alți entuziaști ai muzicii. Prin implicarea în comunitatea de DJ-i, a avut șansa de a întâlni persoane pasionate și generoase, care i-au oferit suport și au contribuit la creșterea sa ca artist. Fiecare moment, fiecare piesă și fiecare întâlnire au fost pietre de temelie ale acestei călătorii. Fie că este vorba de descoperirea de noi melodii în record store-uri sau de gesturi de generozitate din partea altor artiști, Adi este dedicat pasiunii sale și drumului său muzical.


Această poveste ilustrează pasiunea și devotamentul pentru muzică și artă, ilustrând călătoria complexă a unui DJ în lumea sunetelor și a vinilurilor.

 

De Maria Năstase

Fotografii de Adi


Oricine este bine venit sa arunce un ochi peste muzica lui Adi:










100 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Thanks for submitting!

bottom of page