top of page

„Sustenabilitatea este o necesitate imediata” - Estiverde, magazinul tau eco-friendly

Updated: Jan 10, 2022

Pentru articolul de astăzi, primul din acest an, am stat de vorbă cu Miruna, Co-Founder Eștiverde, pentru a reitera importanța implementării unor obiceiuri ce conduc la un stil de viață adiacent conceptului zero-waste. Mi-a plăcut tare mult ideea proiectului, dezvoltat de două prietene care au luat asupra lor sarcina de a documenta aproape tot ce intră într-un produs de îngrijire sau curățare disponibil pe piață (știți voi, ingredientele alea care te lasă cu un mare „?????????” în cap, ale căror denumiri sunt, de cele mai multe ori, dificil de pronunțat dintr-o suflare).

Astfel, magazinul online și-a făcut apariția din dorința de a „culege” produse care integrează extracte naturale, fabricate în mod etic. Printre brandurile promovate de Miruna și Ioana apare și unul despre care pot spune că a devenit rapid unul dintre preferatele mele - Mádara (o să fac puțin pe influencerul și o să confirm faptul că crema lor mi-a salvat mâinile în această iarnă). În speranța că dorim cu toții să intrăm în noul an cu mai multă atenție și dorință reală de schimbare - kind reminder că nu, nu e nevoie să slăbești 10 kg, nici să citești 5 cărți pe lună - vă invit să aruncați un ochi pe site și să contribuiți activ la un viitor mai verde. :)



Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că trebuie să devii mai „verde” și ce a însemnat asta pentru tine? Ce obiceiuri sănătoase pentru mediu (și, implicit, pentru tine) ai reușit să incorporezi în rutina zilnică de-atunci?


Cred că e destul de greu de identificat un moment anume și de subliniat ca atare. O schimbare mare vine treptat și au fost valuri de experiențe distincte care au construit noile obiceiuri. Unele, într-adevăr, sunt mai speciale, mai ușor de ales și de păstrat printre alte amintiri. Drumețiile pe munte sunt, pentru mine, un factor care mă influențează și mă ajută foarte mult să apreciez și să admir măreția naturii. Odată ce ajungi să iubești pădurile, florile, iarba, nu ai cum să continui să încurajezi distrugerea mediului. Natura e un profesor la care avem cu toții acces, însă e nevoie de atenție, grijă, timp.


În viața mea de zi cu zi, am încercat să păstrez doar obiectele de care am cu adevărat nevoie și am încercat să le aleg pe cele care nu dăunează mediului – prin materialele folosite, dar și prin procesul de fabricație. Produsele de îngrijire, produsele de curățare și ambalare, produsele din baie și bucătărie – încerc să le aleg pe toate fără substanțe dăunătoare și de la producători locali.


Credits: Pixel Produções

Cât de fezabilă crezi că este implementarea unui stil de viață bazat pe sustenabilitate pentru o persoană din clasa de mijloc care locuiește în România?


Această sustenabilitate e un concept foarte des evocat în zilele noastre, deși puțini înțeleg cu adevărat la ce se referă. Poate fi dificil uneori pentru o persoană din zilele noastre, asaltată de acest termen, sa explice exact ce este sau ce nu este sustenabilitatea. Asta pentru că este un termen care se folosește în mai multe domenii, nu doar în studiile de mediu. Un stil de viață sustenabil este un stil de viață echilibrat, care poate exista și se poate susține pe termen lung. Așadar, oricine poate să adopte în primul rând un comportament responsabil față de resursele naturale, o serie de valori bazate pe respect, grijă, empatie față de alte viețuitoare și față de comunitate. De ce ar fi acest lucru mai greu de implementat? Nu ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit, vorba cântecului. :)

Cred că suntem tentați de tot felul de branduri și reclame să credem că ne dorim lucruri de care nu avem nevoie. O persoană din clasa mijlocie care locuiește în România ar economisi de fapt foarte mult dacă ar folosi, de exemplu, un săpun solid pentru corp și păr în loc de 3 sticle diferite pentru șampon, balsam, gel de duș.



Cum putem minimiza, la nivel micro, daunele provocate până acum de către corporațiile care, în majoritatea dintre cazuri, nici nu-și asumă daunele provocate asupra ecosistemelor? Crezi că eforturile individuale de reciclare sunt semnificative, în acest sens?


Credits: Pixel Produções

Corporațiile sunt susținute de noi, de cei care cumpărăm și alegem produsele pe care ne cheltuim banii. Putem minimiza impactul susținând companiile mici, firmele care au grijă ca produsele lor să fie sustenabile, își plătesc corect angajații și nu caută să exploateze țările defavorizate. Importanța acestor corporații scade atunci când lumea nu le mai cumpără produsele, nu-i așa?









Tema reciclării este foarte vastă și, mai mult decât propriul research și îmbunătățiri pe care am încercat să le aplic acasă, nu cred că am expertiza necesară pentru a da sfaturi sau a critica. Vă las și un filmuleț de ascultat în fundal și de analizat care și câte dintre companiile pe care noi le sponsorizăm cu achizițiile noastre zilnice au în spate mai mult decât interesul pentru profit:



Ce anume le-ai transmite persoanelor care cred în continuare că sustenabilitatea e un trend, mai degrabă decât o necesitate imediată?


Le-aș spune că cele două nu se exclud: chiar dacă este sau nu un trend, sustenabilitatea este o necesitate imediată și poate deveni un trend tocmai din această cauză. E destul de greu totuși să realizezi care este situația reală dacă trăiești într-o bulă personală, restrânsă, interesat de propriul confort, și nu faci puțin efort de a analiza informațiile și cercetările din domeniu.


Ce obiective ți-ai propus să atingi pe viitor, prin acțiunile tale?


Până de curând, mi-am trăit viața adultă setându-mi obiective pe care, în mare parte, chiar le-am atins. Totuși, cred că ați observat că pandemia i-a făcut pe mulți oameni să experimenteze bucurii imediate, mai puțin planificate, precum beneficiile lucratului de acasă, importanța de a ne prioritiza sănătatea, familia, prietenii. Astfel, eu nu mi-am setat prea multe obiective pentru anul acesta. Am ales să mă concentrez mai mult pe intenții, pe timpul prezent și pe a trăi viața așa cum se întâmplă ea.

Credits: Pixel Produções (model: Ioana Rinea)

173 views0 comments

Comentarios


Thanks for submitting!

bottom of page