top of page
Writer's pictureRaluca Neagoe

Using the skin as a canvas. Machina Electrica


Sursa: Facebook

Știu, multor artiști nu le place autocaracterizarea (mai ales când sunt atâția cunoscători gata să-și dea cu părerea despre lucrările lor), dar am vrea să aflăm direct de la autorul tatuajelor câte ceva despre demersurile sale creative și cum a luat naștere Machina Electrica. Demersurile mele creative au început de la vârsta de 5 ani. De atunci îmi așez imaginația pe hârtie. Am studiat sculptura și desenul în Bucureștiul natal :), la Liceul de arte plastice „Nicolae Tonitza”. Apoi, am studiat restaurarea de artă la Facultatea de Teologie, secția de Restaurare Icoane pe lemn. Tatuajele au intrat în viața mea din primii ani de liceu, văzându-i pe câțiva colegi că încercau această formă de manifestare artistică. Urmând educația artistică, noi, viitorii tatuatori din liceu, ne manifestam creativitatea creând desene unice pe care, ulterior, le trasferam de pe hârtie pe piele.


Toți anii de studiu în domeniul artei au fost presărați cu multe, multe, multe :) lucrări de tatuaje. Cred că am avut, în același timp, mult de „tras”, pentru că am plecat pe drumul carierei de tatuator cu o inocența de a crede că voi aduce un suflu nou în mediul autohton, cu modele desenate „inspirat” și combinate cu suflul artei de valoare. Arta tatuajelor este una, în mare, de consum, deci am luptat cu moda în fiecare moment, încercând să folosesc tema fiecăruia pentru a crea o lucrare unică. De multe ori am reușit simplu, alteori a fost nevoie de ceva convingeri. Am ajuns, într-un final, să accept ideea că „artist”, în titulatura de „tattoo artist” se referă la un set de abilități în a realiza pe piele un desen, nicidecum să creezi ceva original. În marea de tatuatori sunt doar câțiva care studiază arta și câțiva care au cultivat un stil. Nu mai cred că trăim într-o societate care tinde către un stil, ci către o copiere în masă... Procesul meu de a realiza un tatuaj este unul complex: studiu de imagine, analiza referințelor, analiza locului unde va fi realizată lucrarea, compoziție, schițe cu amprenta stilului meu iar, în final, tatuajul în sine. Evident că, odată cu trecerea timpului, am căpătat o cunoaștere vastă a curentelor de imagistică din lumea tatuajelor, am început să tatuez și să admir creația artistică a tatuajelor din 1998, așadar realizarea unui model este ca o a doua natură pentru mine. Acum dezvolt un stil care a apărut din încercarea mea de a-mi simplifica viața, astfel au apărut imaginile simple cu linii hotărâte, desenând „simboluri” ale vieții care ne înconjoară, utilizarea cuvintelor ca mijloc de exprimare vizuală a unor concepte... în fine, sunt multe de zis despre asta.

Sursa: Facebook

Studioul a luat naștere dintr-un efort comun, dintr-un imbold de a nu renunța după nouă ani de experiență și din curiozitatea viitorului. Din câte îmi aduc aminte, la acea vreme (în 2007), Industrial Tattoo aka Machina Electrica era al treilea studio de tatuaje existent în capitală. Noi, cei care am pornit la drum atunci, aveam suflete de artiști... și antreprenori. Totuși, am reușit să facem o treabă serioasă și consecventă. Sunt mândru.





Ce anume individualizează un tattoo artist? E suficient să stăpânești tehnica de lucru? Sau, să o iau altfel, cât de permis e furtul (de idei) în industria asta? Stilul de desen, părerea sa asupra lumii vizuale din jur. Cand ești un profesionist în domeniul tău, vei fi plătit pentru timpul și cunoștințele tale pentru a realiza o dorință a unui client. Cred că este de datoria unui artist adăvarat să se depășească cu fiecare lucrare, cât de mult poate. Altfel, cred că ești similar unei mașini excelente de a copia ceva pentru suma plătită. Valoarea unui artist este dată de felul în care își folosește timpul pentru a lăsa o amprentă în domeniul în care activează, altfel este doar un hobby plătit. Am mai răspuns anterior la această întrebare parțial. Este amuzant... tehnica este strâns legată de capacitatea și talentul unui artist. Este ceva ce poți învăța? Desigur. Din păcate, rezultate remarcabile se produc doar atunci când există studiu și spirit artistic. Studiul se exersează și cultivă, rezultând tehnica. Spiritul, din păcate... „Furtul” e ceva gri și ambiguu în lumea tatuajelor, fiindcă multe dintre lucrări se aseamănă și nu cred că te mai poți supăra când vei vedea la altcineva ceva care seamănă cu ce faci tu. Copierea efectivă, fără permisiune, nu este vazută cu „ochi buni”. Nu cred că se întâmplă des. De altfel, am promovat pe social media (Instagram & Facebook) de curând o serie de desene realizate special pentru a fi împărtășite gratuit, ideea fiind să poată fi modificate și tatuate, printate, orice ai fi vrut să faci cu ele, tocmai pentru a întâlni pe altcineva cu același desen și a crea o conexiune între oameni, fiindcă împărtășesc aceeași alegere.

Sunt sigură că există multe povești memorabile cu cerințele clienților sau, pur și simplu, cu poveștile din spatele tatuajelor realizate. Există vreuna care să poată fi împărtășită cu cititorii? Amuzantă ori emoționantă, we like both. I’m sure you do. :) Am încercat să fiu cât se poate de discret cu viața de tatuator și să nu scriu despre acestea, încercând să păstrez confidențialitatea. Aceste povești fac parte din viețile oamenilor care ni s-au deschis.

În ce fel a schimbat pandemia regulile jocului? Ce strategii de supraviețuire au fost implementate și cum anume a fost afectată creativitatea, dacă a fost? Nu cred că pandemia a schimbat cu mult viața de studio. Regulile de igienă au fost întotdeauna simple și stricte. Am tot auzit despre imposibilitatea de a reveni pe piață în cazul unei eventuale reînchideri... trist! Restricționarea numărului de persoane permise în spațiul respectiv a adus cu sine un alt impact, pentru că limitează expunerea publicului la acest tip de artă.


De nenumărate ori am avut clienți care au venit însoțiți de prieteni, să asiste la tatuare și la împărtășirea momentului, ceva ce doar acum realizăm cât de important era pentru toți cei implicați. Vom vedea ce urmează.




O recomandare pentru persoanele care își doresc să se tatueze, dar încă au ezitări ?


Eziți, nu o face! Fă-o doar atunci când simți că vrei. Va veni din interior. Fără aceste coordonate simple (cred eu), va fi o alegere greșită, iar urmările vor fi complicate. Altfel spus, nu o face pentru că vrei să aparții și tu unui curent. Trebuie să te eliberezi de constrângeri și astfel nu vei constrânge nici tu pe nimeni, inclusiv pe tattoo artist.

240 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


Thanks for submitting!

bottom of page