SFC Tour, cu Ioana Andreea Florea

Updated: Jul 18


Un tur oricum, dar nu convențional.


Sigur te-ai întrebat adesea care e semnificația din spatele anumitor picturi murale - having Andreea as your captain, poți afla în sfârșit. Fii cu ochii pe pagina noastră de Facebook pentru a afla când este programat următorul tur, asigură-te că îți eliberezi weekendul în cauză și nu uita să-i dai ghidului un follow pe Instagram cu același entuziasm cu care o vei urma prin București timp de câteva ore.

You ready?Să-ncepem cu începutul: cum ai ajuns să te ocupi de acest tur și care a fost cea mai mare provocare de când ți-ai asumat acest rol?


Că să începem cu începutul, trebuie să mergem puțin mai înainte de început. Sunt o avidă admiratoare a creativității, talentului, frumosului, exprimate într-un mod alternativ, care să sfideze granițele conformismului, tradiționalului. Îmi captează atenția și îmi întrețin interesul lucrurile presărate cu puțin de „altfel”, cum îmi place să spun.

Pe parcursul timpului, având oportunitatea să vizitez varii țări, am început să descopăr această lume nouă, a artei urbane stradale, care m-a fermecat și captivat încă din primele momente. Încet-încet, am început să hoinăresc pe străzile frumosului nostru București și să descopăr aceste minunate opere de artă și pe artiștii care le semnau, să caut să învăț despre ei și să promovez această cultură emergentă, care în ultimii ani a reușit să transforme invariabil fața Bucureștiului.


Și așa a început conversația cu Dragoș, care inițial mi-a lansat invitații de participare la fainele evenimente organizate sub egida #SăFițiCuminți; pe parcursul timpului s-a conturat ideea unui astfel de tur, și ulterior am avut bucuria să primesc propunerea de-l a conduce.


La dreapta dumneavoastră, Barto. Credits: Ioana Andreea Florea

Din punct de vedere al provocărilor, pot spune că sunt și ceva emoții când sunt alături de participanții la tur și le povestesc despre opere, artiști, locații; puțin de lucru la managementul timpului și activităților premergătoare organizării turului, dar cea mai mare aș spune că este dorința de a ajunge la cât mai mulți oameni și a le transmite din bucuria cu care eu privesc această nouă lume, în continuă dezvoltare.


Ce altceva face Andreea, când nu e ghid? 😊


Andreea, când nu e ghid, este voluntar alături de Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați (ARNIS) și de inițiativele Our Big Day Out, organizate de Asociația Sister. În restul timpului, lucrez alături de o frumoasă echipă în cadrul unei corporații.


În timpul liber, mă bucur de compania celor două mâțe ale mele, ce sunt și ele puțin „altfel”: motănelul Grey este orb, iar pisicuța Luna are doar trei lăbuțe. Pe lângă asta, îmi place să călătoresc, să citesc, să-mi dezvolt abilitățile de a face fotografii și, evident, să mă bucur de viață!
Sunt sigură că, de când se desfășoară toată treaba, mulți au avut parte de revelații legate de propriul oraș și, cel mai probabil, au și reușit să-și dea răspuns la unele întrebări legate de arta stradală, acesta fiind tocmai unul dintre scopurile unui astfel de tur. Sunt curioasă, însă, care a fost pentru tine cea mai mare descoperire de până acum?


Sunt în București de prin 2004, însă cred că nu am privit orașul la adevărata să valoare decât ani mai târziu. Descoperirea acestei fascinante lumi, a artei stradale urbane, pe lângă cea a artiștilor din spatele graffitiurilor sau a muralelor și bucuria pe care o am de fiecare dată când descopăr o nouă lucrare sau revăd una deja creată, m-au învățat să descopăr frumosul pe care Bucureștiul îl conține.

Am învățat să privesc orașul pentru ceea ce este: o frumoasă creatură în continuă transformare și dezvoltare, cu diverse valențe, ce ne îmbrățișează pe toți cu bucurie, fiind casă pentru multe minți talentațe și creative, care merită explorată și promovată. Post lockdown, am înțeles câte are de oferit Bucureștiul nostru drag, unde de mică mi-a dorit să trăiesc.


Aceasta este, cu certitudine, cea mai mare descoperire a mea - Bucureștiul.


Cum e treaba cu traseul: există unul standard sau se customizează de la caz la caz? Mă gândesc că miza permanentă este cea de a-i menține pe oameni angajați în conversație și atenți, ceea ce (mai ales după pandemie) e din ce în ce mai dificil de realizat, nivelul general de atenție scăzând considerabil. Ce variabile sunt luate în calcul, atunci când e stabilit traseul?


Amprenta traseului, gândit împreună cu Dragoș, este aceeași pentru fiecare ediție. Traseul este concentrat pe zonele centrale ale capitalei.


La pas prin București. Credits: Ioana Andreea Florea

Acesta îmbină două lumi, cumva diametral opuse: artă urbană stradală și frumoasele străzi ce păstrează amprenta Bucureștiului de odinioară prin arhitectura caselor, istoria și semnificația cartierelor pe care le parcurgem. Două lumi ce există într-o simbioză pe care o admir și despre care cred cu tărie că nu se exclud reciproc.


Prin păstrarea acestui tipar de traseu, ne-am dorit ca toți participanții la tur să aibă acess la aceleași informații și posibilitatea de a cunoaște artiștii care semnează operele pe care le vedem pe tot parcursul turului.


În final, care ar fi 3 lucruri esențiale pe care un viitor participant la tur ar trebui să le aibă cu el, pentru a se bucura de experiență la maximum? 😊


Ingredientele esențiale astfel încât participanții noștri să se bucure de frumusețea traseului sunt:

  • Curiozitate

  • Plăcerea de a merge pe jos

  • Telefon încărcat 100%, ba chiar și baterie externă, căci sunt multe de fotografiat. 😊


261 views0 comments